Chleb, chlebek świętojański pochodzi z południa Europy i drzewa rodzące te "owoce" można spotkać od Portugalii aż po Grecję. Zmielona mąka jest używana jako zastępstwo kakao, do deserów, ciast, ciasteczek oraz wielu innych słodyczy. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, witamin i minerałów, dzięki czemu jest bardzo cennym dodatkiem codziennej diety. Jest naturalnie słodka, posiada niską zawartość tłuszczu, a potrawom, do których jest dodana, nadaje ciemny kolor.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1529 kJ/355 kcal
Tłuszcz : <4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : <1 g
Węglowodany : 84,0 g
w tym cukry : 38,0 g
Błonnik : 0,0 g
Białko : 5 g
Sól : 0,02 g
Kraj pochodzenia: Hiszpania.
Autor opinii:Wiktoria Sarzyniak
Autor opinii:Marta Przybylak
Autor opinii:anna kaszewiak