Fasola ma delikatną łupinkę oraz słodkawy smak. Jej nasiona są bogate w żelazo i wapń. Ma bardzo dużo białka. Pochodzi z Japonii. „Obecnie uprawiana też w innych częściach Azji, a nawet w Południowej i Północnej Ameryce. Ponieważ jej uprawa należy do kosztownych, jej cena jest wysoka. Z uwagi na delikatną łupinkę i zwracający uwagę słodki smak jest prawdziwym i wspaniałym delikatesem nadającym się jako dodatek do ryżu i innych potraw zbożowych. Poprzez takie połączenie zyskuje wysoką wartość odżywczą (uzupełniają się brakujące aminokwasy). Można ją stosować do zup, sufletów i potraw jednogarnkowych. W połączeniu z rodzynkami można uzyskać znakomicie zharmonizowany deser. W Chinach i Japonii idzie się nawet jeszcze dalej i używa się do produkcji wyrobów cukierniczych. W posiłkach makrobiotycznych ocenia się adzuki jako niezastąpione uzupełnienie nasion roślin strączkowych. Podobnie jak inne fasole korzystna przy cukrzycy. Obniża poziom cholesterolu.
Pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Produkt może zawierać śladowe ilości sezamu.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1362 kJ/322 kcal
Tłuszcz : 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,1 g
Węglowodany : 53,0 g
w tym cukry : 0,2 g
Błonnik : 9,6 g
Białko : 21,0 g
Sól : 0,01 g
Waga: 500g.