Daktyle to owoce daktylowca właściwego - drzewa rosnącego na terenach Bliskiego Wschodu, Afryki, Stanów Zjednoczonych i Meksyku. Są to pestkowce o wymiarach do 7 cm. Poszczególne odmiany owoców różnią się pod względem wielkości, barwy i smaku. Owoce są jadalne zarówno w formie świeżej jak i suszonej, jednak to forma suszona jest najpowszechniejsza w Polsce. Daktyle zachwycają nie tylko wyjątkowymi właściwościami smakowymi, ale również prozdrowotnymi.
Owoce daktylowca są doskonałym źródłem potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Wykazują pozytywne działanie na układ krwionośny zapobiegając odkładaniu się cholesterolu. W ten sposób zapobiegają powstawaniu miażdżycy i innych chorób układu krążeniowego. Wysoka zawartość błonnika wspiera funkcje trawienne organizmu, zapobiega zaparciom, uprawnia perystaltykę jelit. Daktyle są również bogatym źródłem energii i mogą stanowić wartościową przekąskę dla osób aktywnych fizycznie. Zawartość witaminy A wspiera funkcjonowanie siatkówki oka. Owoce są także źródłem licznych antyoksydantów wspierających ogólną odporność organizmu.
Na świecie uprawia się ponad 1500 odmian daktyli.
Daktyle Medjool należą do jednej z najpopularniejszych. Charakteryzują się bursztynową barwą i mocno pomarszczoną skórką. Drzewo daktylowca potrzebuje około 7 lat, by wydać gotowe do spożycia plony. Owoce dojrzewają w temperaturze powyżej 30 stopni. Po zerwaniu są hibernowane w temperaturze -18 stopni, następnie myte i suszone. Zachowują przy tym wszystkie swoje właściwości odżywcze.
Daktyle Medjool ze względu na swój słodki smak i miękką konsystencję mają szerokie zastosowanie w różnych formach posiłków. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do porannej owsianki. Można je z powodzeniem stosować w cukiernictwie jako naturalny słodzik ciast i innych wypieków. Będą również doskonałą bazą do wyrobu nalewek, syropów i słodkich sosów. Mogą także pełnić rolę energetyzującej przekąski w chwili przerwy od codziennych zajęć.
Pojedyńczy owoc waży ok. 17g.
Mięsista konsystencja i wyrazisty smak, sprawią, że zakochacie się w nich!
Separacja skórki ok.15%
Klasa jakości - 1
Rozmiar - LARGE
Składniki: Daktyle Medjool.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
wartość energetyczna: 1160 kJ / 277 kcal;
tłuszcze: 0,2 g;
nasycone kwasy tłuszczowe: 0 g;
węglowodany: 75 g;
cukry: 66 g;
błonnik: 7 g;
białko: 1,8 g;
sól: 0 g.
Kraj pochodzenia: Republika Południowej Afryki.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Zalecana temperatura: 2°C - 5°C
Zastosowanie: Do bezpośredniego spożycia.