Charakteryzuje się intensywnym, korzennym smakiem i aromatem, który dodaje potrawom wyjątkowego charakteru. Smak czarnuszki jest odrobinę piekący i korzenny, a jednocześnie bardzo przyjemny dla podniebienia. Dodatek czarnuszki do potraw sprawia, że nabierają one charakteru i smaku, który jest nie do powtórzenia przez żadną inną przyprawę.
Ze względu na swój kolor, często nazywa się ją czarnym kminkiem. Warto jednak wiedzieć, że mielona czarnuszka może być użyta jako zamiennik pieprzu.
Czarnuszka jest w Polsce mało popularna jako przyprawa i niezbyt często stosowana w ziołolecznictwa, ale bardzo rozpowszechniona w Turcji, Bułgarii, Indiach oraz krajach arabskich. Była stosowana już w starożytnym Egipcie, jako środek leczniczy.
Nasiona można wykorzystać do chleba własnej produkcji, ale także dodawać do różnego rodzaju dań warzywnych.
Z czarnuszki można również przyrządzić leczniczą nalewkę oraz napary. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, odkażające przewód pokarmowy i oddechowy.
Nie zaleca się spożywania czarnuszki w czasie ciąży!
Składniki: czarnuszka nasiona
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler, orzeszki ziemne i sezam.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Przechowywać w temperaturze otoczenia.