Jego muzułmańskie pochodzenie powoduje, że przepisy niestety nie są wegetariańskie, ale wiemy, że spokojnie można pominąć niechciane składniki .
To pachnące żółte curry zawiera trawę cytrynową i orzechy oraz wiele innych kluczowych dla tajskiej kuchni składników. Do przygotowania dania zawsze używane jest też mleczko kokosowe oraz liście kaffir (liście limonki), a jeżeli są niedostępne to liście laurowe. Podawać z ryżem jaśminowym, czerwonym lub zwykłym, a na specjalne okazje, z ryżem z dodatkiem szafranu.
Składniki:
chili czerwone 20 %, czosnek, szalotka, sól, trawa cytrynowa, kmin, ziarna kolendry, galangal.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu):
Energia : 519 kJ/124 kcal
Tłuszcz : 5,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 2,8 g
Węglowodany : 13 g
w tym cukry : 7,2 g
Włókno : 4,0 g
Białko : 3,9 g
Sól : 14,9 g
Waga: 50 g