Ekologiczna chlorella to rodzaj ciemnozielonej, jednokomórkowej mikroalgi o kształcie kulistym. Ta słodkowodna alga dostępna w formie sproszkowanej pozyskiwana jest z najwyższej jakości glonów z kontrolowanych upraw. Ciemnozielony kolor oraz nazwę zawdzięcza chlorofilowi - naturalnemu barwnikowi. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością błonnika i pełnowartościowego białka roślinnego.
ZALECANE SPOŻYCIE
Ok. 5 g chlorelli (mała łyżeczka) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można ją również dodać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów, czy domowych ciasteczek.
Składnik: chlorella w proszku (glony)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1516 kJ / 360 kcal
Tłuszcz : 6,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,0 g
Węglowodany: 11 g
w tym cukry: 1,2 g
Błonnik: 12,4 g
Białko :58 g
Sól : 1,4 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.