Bezbarwna, żelująca substancja z ośmiu rodzajów morskich glonów. Agar już 2 tys. lat temu był używany przez Chińczyków i Japończyków, a następnie inne narody Azji ze względu na wspaniałe wartości zdrowotne, wysoką zawartość minerałów, witamin i protein. Dzięki swojemu pochodzeniu posiada wysoką zawartość jodu, wapna i żelaza. W pełni wegański agar używany jest w kuchni zamiast żelatyny. Z jego dodatkiem można przyrządzać desery oraz galaretki. Jest polecany osobom z nadwagą, ponieważ ma zerową wartość energetyczną.
Agar należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Można rozpuszczać go w wodzie, wywarach warzywnych lub owocowych oraz sokach.
Sposób przygotowania:
Jedną łyżeczkę od herbaty agaru należy rozpuścić przez 10 minut w 300ml płynu, a następnie gotować (ze szczyptą soli)10-22 minuty. Wymieszać z warzywami, owocami bądź innymi potrawami, które chcemy żelować i wstawić do lodówki.