Miso Mugi - jęczmień 400g

Miso Mugi - jęczmień 400g

Nr produktu: 4958325000280

21,49

Jęczmień gotuje się, następnie zaszczepia kulturami grzybów do fermentacji (Aspergillus oryzae), a potem miesza z gotowanymi nasionami soi, wodą i morską solą. Mieszankę pozostawia się do dojrzenia (sfermentowania) w starych, cedrowych kadziach przez czas aż do trzech lat, gdzie jest przykryta ciężkimi kamieniami. Jęczmienne Miso dojrzewa po 1-2 latach. Ma najwyższą zawartość soli mineralnych ze wszystkich odmian Miso. Ryżowe Miso dojrzewa w naturalnych warunkach 1,5 roku do 2 lat.

MISO jest pożywną, słoną przyprawą, charakterystyczną dla kuchni japońskiej. Używa się go do przygotowywania „zupy miso” (przepis poniżej), ale też do polepszenia smaku różnych dań, np. z makaronów, ryżu, warzyw, do marynat, sosów, pasztetów czy past.

 

Składniki: soja, jęczmień, sól morska, woda, koji (aspergillus oryzae).

Po otwarciu Miso należy przechowywać w lodówce.

 

Szczególnie polecamy ZUPĘ MISO przygotowaną wg. poniższego przepisu:

przepis na 2 osoby

1/4 opakowania pasty Miso Mugi z jęczmieniem

400ml wody

50g mrożonego groszku (lub z puszki)

1/2 marchewki

kilka grzybów mun

350g tofu lub sera mozarella (w zależności od diety)

2 liście szpinaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka Vegi vegi BIO (lub innej przyprawy/kostki bulionowej)

szczypta majeranku BIO

Grzyby mun gotować w małej ilości wody przez kilka minut, aż zmiękną. Wyjąć, osączyć i drobno pokroić. W tym czasie pokroić marchewkę, liście szpinaku i czosnek (można też przecisnąć przez praskę). Zagotować wodę z przyprawą Vegi vegi, groszkiem oraz posiekaną marchewką. Pod koniec gotowania dodać czosnek i szpinak. Kiedy groszek będzie miękki zdjąć z ognia i dodać pastę miso oraz majeranek. Dokładnie wymieszać, aby cała pasta rozpuściła się. Nie trzeba solić, ponieważ pasta jest słona. Tofu lub ser pokroić w kostkę i włożyć do miseczek, w których zupa będzie podawana. Zalać gorącym wywarem z warzywami i od razu podawać.

Smacznego!

 

Wartość odżywcza (na 100 g produktu)

Energia : 690 kJ/ 165 kcal
Tłuszcz : 5,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,8 g
Węglowodany : 12,2 g
w tym cukry : 7,6 g
Błonnik : 8,1 g
Białko : 12 g
Sól : 9,8 g

 

Waga: 400g

Kupione z tym produktem

Pasta do zębów Sea Fresh 170g

Pasta do zębów Sea Fresh 170g

29,50 zł Pasta do zębów Sea Fresh 170g

Więcej
Do koszyka
Mąka z ryżu kleistego 400g

Mąka z ryżu kleistego 400g

7,50 zł Mąka z ryżu kleistego 400g

Więcej
Do koszyka
Mąka z tapioki - skrobia z manioku 400g

Mąka z tapioki - skrobia z manioku 400g

6,45 zł Mąka z tapioki - skrobia z manioku 400g

Więcej
Do koszyka
Curry czerwone 50g

Curry czerwone 50g

3,50 zł Curry czerwone 50g

Więcej
Do koszyka

Opinie o Miso Mugi - jęczmień 400g

(średnia ocena: 5, ilość opinii 2)

Autor opinii:Marta Przybylak

Uwielbiam miso, to również przypadło mi do gustu. Jest jednak dla mnie trochę za mocno, wolę delikatniejsze miso shiro
Dodano: 05 sierpnia 2014

Autor opinii:Urszula Kwaśna

doskonałe do zupy miso, wychodzi bardzo aromatyczna, polecam!
Dodano: 30 kwietnia 2013

Zapraszamy do dodania opinii o Miso Mugi - jęczmień 400g

(5/5)

Używamy plików cookies w celu ułatwienia korzystania z zasobów naszego serwisu i do analizowania statystyk jego odwiedzin. Korzystanie z naszego serwisu bez blokowania plików cookies oznacza zgodę na ich użycie i zapisanie w pamięci urządzenia użytkownika. Zmieniając ustawienia przeglądarki, można samodzielnie zarządzać cookies. Więcej informacji w polityce prywatności. Polityka Prywatności

Zamknij