Migdały bez dodatków chemicznych.
Są bogate w tłuszcz, co jest jednak zbawienne dla naszego profilu lipidowego. Większość bowiem to tłuszcze nienasycone, łącznie z cudotwórczym kwasem alfa-linolenowym. Dzięki temu możemy liczyć na obniżenie „złego”, a podwyższenie „dobrego” cholesterolu.
Regularne jadanie migdałów może obniżyć nawet o 50% ryzyko wystąpienia zawału serca. Poza tym te niepozorne oleiste owoce są prawdziwą kopalnią witaminy E (240 mg/100g), która chroni organizm przed zdradzieckimi wolnymi rodnikami, a tym samym przedłuża naszą młodość. Z kolei zawarty w nich błonnik nierozpuszczalny wspaniale wpływa na pracę jelit i pomaga w przemianie materii. W migdałach są ponadto zawarte znaczne ilości magnezu, potasu, wapnia, żelaza i fosforu, witaminy B2 oraz wartościowe proteiny.
Migdały są również zalecane w diecie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) czyli diecie w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia rekomendowanej przez amerykański Narodowy Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego (National Institutes of Health and the American Heart Association).
Składniki : 100% migdały.
Może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, sezamu i dwutlenku siarki.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 2642 kJ/631 kcal
Tłuszcz : 52 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 4,0 g
Węglowodany : 22 g
Cukry : 4,4 g
Błonnik : 10,0 g
Białko : 18 g
Sól : <0,03 g
Kraj pochodzenia: USA
Waga : 500g
Autor opinii:Anna Szczepińska