Mąka została wykonana z ryżu kleistego. Ta odmiana jest bardzo powszechna w Azji, obejmuje około 85% całkowitej produkcji ryżu w Laosie. Używana jest jako zagęszczacz do sosów oraz substancja wiążąca w wypiekach. Mąka ryżowa kleista jest znana z tego, iż wykonane z niej produkty nadają się do mrożenia i chłodzenia, gdyż po rozmrożeniu nie pękają i nie rozpadają się.
Mąka jest bardzo powszechnie wykorzystywana w Azji do produkcji ciast i słodycz, gdyż uzyskuje się dzięki niej bardzo elastyczne i wytrzymałe ciasto. Jako mąka bezglutenowa zyskuje popularność w zachodnim świecie.
Składniki: ryż kleisty (glutinous), woda
Wartość odżywcza (na 100 g produktu):
Energia : 1484 kJ/ 349 kcal
Tłuszcz : 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0 g
Węglowodany : 81 g
w tym cukry :0 g
Błonnik : 0 g
Białko : 6,3 g
Sól : 0 g
Waga: 400 g