Dal Makhani to podstawowa potrawa kuchni hinduskiej, a każdy kto był w Indiach wie, że jada się ją na każdy posiłek: śniadanie, obiad i kolację :), oczywiście najczęściej z ryżem, ale równie dobrze smakuje z samym chapati.
Jest to bardzo gęsty sos lub zupa z soczewicy indyjskiej - dal (konsystencja zależy od osoby gotującej) ugotowanej z wieloma przyprawami, czasem z pomidorami, mango czy cebulą. W internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na dal.
Składniki: kolendra, czerwone chili, suszone mango, cebula, pieprz czarny, suszony imbir, sól, kasja, czosnek, goździki, gałka muszkatołowa, asafetyda, anyż, kwiat gałki muszkatołowej.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1092 kJ/261 kcal
Tłuszcz : 12,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,0 g
Węglowodany : 29,4 g
w tym cukry : 0,0 g
Błonnik : 17,6 g
Białko : 14,0 g
Sól : 5,5 g
waga: 100g