To słynne tajskie curry ma bardzo bogaty smak i, jak cała tajska kuchnia, jest bardzo aromatyczne. Jego muzułmańskie pochodzenie powoduje, że przepisy niestety nie są wegetariańskie, ale wiemy, że spokojnie można pominąć niechciane składniki :)
To pachnące żółte curry zawiera trawę cytrynową i orzechy oraz wiele innych kluczowych dla tajskiej kuchni składników. Do przygotowania dania zawsze używane jest też mleko kokosowe oraz liście kaffir (liście limonki), a jeżeli są niedostępne to liście laurowe. Podawać z ryżem jaśminowym, czerwonym lub zwykłym, a na specjalne okazje, z ryżem z dodatkiem szafranu.
Składniki: chili czerwone 20 %, czosnek, szalotka, sól, trawa cytrynowa, kmin, ziarna kolendry, galangal.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu):
Energia : 519 kJ/124 kcal
Tłuszcz : 5,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 2,8 g
Węglowodany : 13 g
w tym cukry : 7,2 g
Włókno : 4,0 g
Białko : 3,9 g
Sól : 14,9 g
Waga: 50 g