Po dodaniu do płynu tworzy przejrzysty żel owocowy.
Jest nie do przecenienia w kuchni, ponieważ w odróżnieniu od innych skrobi i mąk używanych jako zagęszczacze tworzy klarowne sosy. Nigdy nie są matowe, jak po dodaniu skrobi kukurydzianej, mąki pszennej czy kukurydzianej.
Nie ma glutenu, więc można nią zastąpić mąki podczas gotowania w diecie bezglutenowej. Jednak jak inne skrobie jest czystym węglowodanem i dlatego nie ma wartości odżywczych jak mąka.
Jako zagęstnik jest lepsza od innych, ponieważ działa w niższych temperaturach, niż inne skrobie i mąki. Ponadto jej moc zagęszczania nie zmniejsza się pod wpływem kwaśnych składników. Dlatego jest idealna do przygotowywania doskonale znanego nam z chińskich barów sosu słodko-kwaśnego, o konsystencji kisielu. Jest bardziej naturalna w smaku i nie wpływa na smak potraw. Zastosowana nawet niskiej temperaturze nie nadaje potrawie mącznego posmaku!
Przelicznik:
1 łyżeczka herb. skrobi kukurydzianej = 1+3/4 łyżeczki arrowroot
1 łyżeczka herb. mąki pszennej = 1 łyżeczka arrowroot
Smacznego i miłych eksperymentów!
Składniki: suszony korzeń maranty trzcionowej BIO.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu)
Energia : 1495 kJ/357 kcal
Tłuszcz : 0,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,0 g
Węglowodany : 84,8 g
w tym cukry : 0,0 g
Błonnik : - g
Białko : 0,3 g
Sól : 0,0 g
Waga: 150g